Νευρολογία

Νευρολογία

Νευρολογία είναι η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με ασθένειες του νευρικού συστήματος.

Στο Δικταίον Ιατρικό Κέντρο ο Ιατρός Νευρόλογος ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία όλων των ασθενειών που αφορούν τo κεντρικό, περιφερειακό, και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων τους, τα αιμοφόρα αγγεία, και όλους τους ιστούς, όπως ο μυς.

Κατά τη νευρολογική εξέταση ο νευρολόγος αξιολογεί το γενικό ατομικό ιστορικό του ασθενούς με ιδιαίτερη προσοχή στην παρούσα συμπτωματολογία. Έπειτα ακολουθεί η πλήρης νευρολογική εκτίμηση.

Τυπικά, η εξέταση περιλαμβάνει εκτίμηση των ανωτέρων νοητικών λειτουργιών (μνήμη, αντίληψη, προσοχή, προσανατολισμός, σκέψη), της λειτουργίας των κρανιακών νεύρων (συμπεριλαμβανομένης και της όρασης), της μυϊκής ισχύος, της βάδισης και του συγχρονισμού των επιμέρους κινήσεων, των αντανακλαστικών και της αισθητικότητας.

Οι Νευρολόγοι είναι ειδικοί που ασχολούνται με την διάγνωση και θεραπεία ασθενειών όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος του Πάρκινσον, η Πολλαπλή Σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), τις Κεφαλαλγίες καθώς και τις  Άνοιες όπως για παράδειγμα η νόσος του Αλτσχάιμερ.