
Δρ. Ανδρέας Γεωργίου
Δρ. Ανδρέας Γεωργίου
ΓεΣΥ - Κωδικός Ιατρού: C2637
Ο Δρ. Ανδρέας Γεωργίου είναι ένας καταξιωμένος Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος με πολυετή κλινική εμπειρία και υψηλή επιστημονική κατάρτιση. Ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα των ασθενών του, συνδυάζοντας τις πλέον σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους με εξατομικευμένες θεραπευτικές λύσεις. Στόχος του είναι η έγκαιρη διάγνωση, η αποτελεσματική διαχείριση των πνευμονικών παθήσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών του.
Σημαντικά Επιτεύγματα
- Θεμελιωτής της μοντέρνας πνευμονολογίας στην Κύπρο και δημιουργός πνευμονολογικών κλινικών παγκύπρια.
- Δημιουργός του πρώτου παγκύπρια βρογχολογικού εργαστηρίου στον δημόσιο τομέα το 1993 με την εισαγωγή του α.εύκαμπτου βρογχοσκοπίου για την διενέργεια βρογχοσκοπήσεων,για την διάγνωση και θεραπεία νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και β.των βελόνων Abrams και Copes για την διενέργεια βιοψίας του υπεζωκότα.
- Συγγραφέας του καταστατικού της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου το 1993,αδελφοποίηση της με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία το 2009 και πραγματοποίηση επι προεδρίας του στις 18-20 Μαρτίου του 2010 του πρώτου Κυπροελλαδικού συνεδρίου στην Λευκωσία.
- Σημαντικό επίτευγμα του αποτέλεσε η σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας με την θωρακοχειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βιέννης (ΑΚΗ) για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων.Η συμφωνία υπογράφηκε το 1997 και έκτοτε πραγματοποιούνται στην Βιέννη μεταμοσχεύσεις πνευμόνων Κύπριων ασθενών με νοσήματα τελικού σταδίου των πνευμόνων.
- Οργανωτής του προγράμματος πνευμονικής αποκατάστασης για ασθενείς με ΧΑΠ που ξεκίνησε την λειτουργία του για πρώτη φορά στην πνευμονολογική κλινική του ΓΝΛ/σίας στις 9/11/2009 καθώς επίσης και των σχολείων βρογχικού άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
- Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το 2011 ο σύνδεσμος πνευμονοπαθών.
Παρεχόμενες Υπηρεσίες / Εξειδίκευση
Ο Δρ.Ανδρέας Γεωργίου παρέχει ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς με οξείες και χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις,αξιοποιώντας την κλινική του εμπειρία και τις τελευταίες εξελίξεις στην πνευμονολογία. Οι υπηρεσίες του περιλαμβάνουν:
- Μέτρηση της αναπνευστικής λειτουργίας (Σπιρομέτρηση:αποτελεί την πιό συχνή εξέταση για τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας).
- Διάγνωση των διαταραχών του ύπνου,όπως το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας.Για τη διαλογή των ασθενών που πιθανόν να πάσχουν από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας χρησιμοποιεί την συσκευή διαλογής.
- Διενέργεια αλλεργικών δερματικών τεστ.Οι δερμοαντιδράσεις δια νυγμού,γνωστά σαν δερματικά τεστ είναι το κύριο διαγνωστικό εργαλείο των αλλεργικών παθήσεων.
- Διενέργεια δερμοαντίδρασης Mantoux που αποτελεί πολύτιμο διαγνωστικό μέσο για την φυματίωση.
Εκπαίδευση
- Απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου Κύκκου Αρρένων το 1975 με βαθμό Άριστα.
- Απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ρώμης το 1984 με βαθμό Αριστα
- Ειδίκευση στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία στο Νοσοκομείο Νοσημάτων θώρακος Αθηνών 1985-1989
- Απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 12/5/2006.
- Εκπαίδευση σε διακεκριμένα κέντρα του εξωτερικού στην θεραπευτική βρογχοσκόπηση (Laser, βραχυθεραπεία, αυτοφθορισμός) για την θεραπεία ασθενών με πνευμονικές παθήσεις.
Εμπειρία
Με πολυετή κλινική εμπειρία, ο Δρ. Ανδρέας Γεωργίου έχει διακριθεί σε θέσεις ευθύνης:
- Ιδιώτης Πνευμονολόγος, συμβεβλημένος με το ΓΕΣΥ από το 2020
- Διευθυντής Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για 13 χρόνια.
- Ανάληψη καθηκόντων ως Βοηθός Διευθυντή Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας (2001).
- Επιμελητής στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (1989)
Συμμετοχές / Αναγνωρίσεις / Βραβεία
Η Πνευμονολογική κλινική του ΓΝΛ/σίας με Διευθυντή τον κύριο Γεωργίου διεξήγαγε κατά τα έτη 2008-2009 πρωτοποριακές επιδημιολογικές μελέτες στην Εθνική Φρουρά που αφορούσαν την καπνιστική συνήθεια,το βρογχικό άσθμα και τον καθορισμό του φυματινικού δείκτη διαμόλυνσης ο οποίος ήταν χαμηλός < 5%,και δεν δικαιολογούσε την εξέταση της μικροακτινογραφίας θώρακα που υποβάλλονταν όλοι οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες εδώ και δεκαετίες,με αποτέλεσμα την διακοπή διενέργεια της.Επίσης διεξήγαγε επιδημιολογικές μελέτες παγκύπρια που αφορούσαν τον επιπολασμό του Βρογχικού άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας θέματα που απετέλεσαν την λήψη διδακτορικών διπλωμάτων (PhD).