Χρόνιες κεφαλαλγίες και κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων

Πονοκέφαλος. Ποίος δε έχει κάνει εμπειρία με αυτό το βασανιστικό σύμπτωμα και δεν γνωρίζει πόσο ενοχλητικό είναι. Το αναφέρω σαν σύμπτωμα, γιατί αυτό είναι και όχι κάποια ασθένεια. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε;

Ο πονοκέφαλος είναι εξαιρετικά διαδιδόμενος στον πληθυσμό, ακόμα και ο χρόνιος πονοκέφαλος. Προσοχή! Μην χαρακτηρίζετε κάθε πόνο στο κεφάλι ως ημικρανία. Η παγκόσμια εταιρία κεφαλαλγίας έχει βγάλει συγκεκριμένα  κριτήρια για τη διάγνωση της ημικρανίας, όπως και ένα σωρό άλλα παρόμοια σύνδρομο. Το καθένα έχει τις δίκες του ιδιαιτερότητες και χρήζει συγκεκριμένη θεραπεία.

Είναι η πιο συχνή αιτία επίσκεψής σε νευρολογικό ιατρείο και μέσα στις τρεις πιο συχνές αιτίες που ασθενείς αναζητούν τον προσωπικό τους  γιατρό. Κατά κάποια έννοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πανδημία της εποχής μας, η οποία δε μεταδίδεται.

Περίπου 95 % των πονοκεφάλων, ειδικά των χρόνιων είναι ακίνδυνοι χωρίς να απειλείται αυτός που υποφέρει από θάνατό ή παράλυση, μπορεί όμως να μείωση σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Ο χρόνιος πονοκέφαλος θέλει κάτι να μας πει. Θέλει να μας πει ότι πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας και τα όρια μας.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το ανθρώπινο ένστικτο μας λέει ότι αν πονάμε κάπου πρέπει να πάρουμε ένα παυσίπονο. Για τον χρόνιο πονοκέφαλο, δυστυχώς!

Ασθενής με χρόνιους πονοκεφάλους φτάνουν με την πάροδο του χρόνου να κάνουν υπερχρήση, κατάχρηση θα λέγαμε φαρμάκων. Στο σημείο αυτό μπαίνουμε σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Πέραν τις ζημίες που μπορεί να μας προκαλέσουν αυτά τα φάρμακα, όπως βλάβες στο στομάχι, τη νεφρά ή το συκώτι, χάνουν και την αναλγητική τους δράση. Και όχι μόνο χάνουν την αναλγητική τους δράση, αλλά έχουμε και το παράδοξο φαινόμενο με τη λήψη του φαρμάκου να εντείνονται οι πονοκέφαλοι. Ακλουθώντας λοιπόν αυτό το ενιστικό που αναφέραμε παραπάνω και την κοινή λογική, ο πάσχον παίρνει πάλι ένα παυσίπονο, το οποίο του προκαλεί εκ νέου πονοκέφαλο ώστε να αναγκαστεί να πάρει πάλι παυσίπονο και πάει λέγοντας.

Αν λοιπόν υποφέρεται από συχνούς ή έντονους πονοκεφάλους ελάτε να σπάσουμε την αλυσίδα και κερδίσετε πάλι ποιότητα ζωής.

 

Δρ. Δήμητρα Κύρδη

Νευρολόγος